Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Πώς μπορουμε λοιπόν να περάσουμε το μύνημα?

1. Πάρε το ποδηλατό σου, περπάτησε ή πάρε το λεωφορείο ή το τρένο αντί να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητο.


2. Ζήτα  από την ητέρα ή τον πατέρα σου να αλλάξουν τις λάμπες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε κάποια δωμάτια του σπιτιού/


3. Σβήνε το φώς όταν βγαίνεις από το δωμάτιο.


4. Κλείνετε την τηλεόραση,τον Η\Υ ή το στερεοφωνικό  όταν δεν τα χρησιμοποιής. Μην τα αφήνεις  στην κατάσταση αναμονής όπου  φαίνεται το κόκκινο κουμπάκι


5. Κάνε ντούς αντί για αφρόλουτρο.


6. Βάλε μόνο την ποσότητα νερού που χρειάζεσαι στον βραστήρα, εκτος των άλλων θα βράσει και γρήγορα.


7. Αν φοράς μόνο μια μπλούζα και είναι ανναμένο το καλοριφέρ, μείωσε λίγο την θερμοκρασία στον θερμοστάτη και φόρα ενα πουλόβερ.


8. Ανακύκλωσε και επαναχρησιμοποιήσε το χαρτί,το αλουμίνιο,το πλαστικό τοτσίγκο,τα υφάσματα και τις πλαστικες σακούλες.


9. Φύτεψε ένα δέντρο στην αυλή σου-θα απορροφήσει το διοξίδιο του άνθρακα(που ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πανήτη) από την ατμόσφαιρα.


10. Προτίμησε τοπικά φαγητά καθώς κι εκείνα  τα φρούτα  τα λαχανικά που είναι εποχής. Πολλά από τα φαγητά μας εισάγοντα απο μακρινές χώρες-αυτό σημένει ότι χρειάστηκε πολλή ενέργεια για να μεταφερθούν εδώ.


11. Άνοιξε την βρύση οταν χρειάζεται. Χρειάζονται πολλοί πόροι και ενέργεια για να καθαριστεί το νερό που φτάνει στα σπίτια και στα σχολεία μας.


12. Κλείσε αμέσως μια βρύσει που στάζει.


13. Χρησιμοποίησε ψεκαστήρα στον κήπο το καλοκαίρι μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητος.Με αυτό τον τρόπο ποτίσματος ξοδεύεις πολύ νερο.