Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑ ΒΙΟΥ....ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Σε μια περίοδο κοινωνικοοικονομικών ανακατατάξεων σ'όλον το πλανήτη, στα μεγάλα αστικά κέντρα οι κάτοικοι αισθάνονται ότι η ζωή τους είναι μια δύσκολη υπόθεση.  Τα προηλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι πολλά, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος,η κλιματική αλλαγή και το κυκλοφοριακό έχουν φθάσει σε οριακά σημεία και οδηγούν τους κατοίκους στο να αναζητήσουν τους κατάλληλους τρόπους γιανα τα αντιμετωπίσουν.           Το ποδήλατο είναι ένα μέσο μετακίνησης το οποίο  μπορεί να δώσει λύσεις και να αποτελέσει   έναν      τρόπο    διαφυγής  του  συγχρονου     ανθρώπου   από   την  καθημερινότητα. Εάν ο σημερινός άνθρωπος το αγκαλιάσει και το τοποθετήσει για τα καλά στη ζωή του, το ποδήλατο  μπορεί  να γίνει ένα βιώσιμο μέσο μετακίνησης το οποίο θα καλύψει τις βασικές ανάγκες μετακίνησης που έχουμε στην καθημερινή μας ζωή. Παράλληλα η χρ΄ση του μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική άμεση και ανέδοξη λύση στα προβλήματα που απασχολούν το συγχρονο τρόπο ζωής. Έτσι προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, η μόλυνση του περιβάλλοντος μπορούν να βοηθήσουν το πολίτη να εξοικονομήσει από τη ζωή του και το χρήμα.
Ποιά είναι όμως η βασικά  αιτία, η οποία αποτρέπει τον πολίτη να χρησημοποιήση και να ενσωματώσει στην καθημερινότητα το ποδήλατο; Βασική αιτία είναι η απουσία ενημέρωσεις για τα πλεονεκτήματα τα οποία παρουσιάζονται από την χρήση του ποδήλατου και εκπαίδευσης  των πολιτών στην σωστή χρήση του. Επίσης σημαντική αιτία και η έλλειψη υποδόμων δηλ. η ανεπάρκεια ποδηλατοδρόμων, η έλλειψη θέσεων σταθμεσης κ.α
Ας δούμε όμως ποιά είναι τα πλεονεκτίματα απο την χρήση ποδηλάτου.
1) Ξεκινά αμέσως
2) Είναι πιο ευέλικτο μέσο μεταφοράς.(δεν σταματά στο μποτιλιάρισμα)
3) Παρκάρει παντού.(10 ποδήλατα πιανουν χώρο ίσο με 1 αυτοκίνητο)
4) Μεταφέρεται εύκολα πάνω απο σκάλες,πεζοδρόμια και πεζόδρομους.
5) Με το ποδήλατο γυμνάζεται κυρίως το καρδιοαναπνευστικό σύστημα,καθώς και τους μύς των ποδιών.
6) Το ποδήλατο είναι ένα φιλικό για το περιβάλλον μέσο μετακίνησης.
7) Απαιτεί πολύ λίγες πρώτες ύλες για να κατασκευασθεί.
8) Λειτουργεί με ανανεώσιμα καύσιμα(τροφή) και δεν μολύνει το περιβάλλον ηχητικά ή καυσαέρια.
9) Η χρ΄ση του ποδηλατου ανακουφίζει την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
10) Το ποδήλατο  προσφέρεται και για ψυχαγωγία.Ετσι  μπορούν να πραγματοποιηθούν έξοδοι η εκδρομές σε αποστάσεις 10-100 χλμ.δηλ.απο 30 λεπτα εώς 6 ωρες ποδηλασία χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
11) Το ποδήλατο μπορει να χρησιμοποιηθεί από τα 2 φύλλα και όλες τις ηλικίες.

1 σχόλιο: